TANSSI ITÄÄ / Kuusi puhetta

27.1.2018 18:00
Esitys päättynyt
16.2.2018 18:00
Esitys päättynyt
4.3.2018 15:00
Esitys päättynyt
24.3.2018 18:00
Esitys päättynyt
13.4.2018 18:00
Esitys päättynyt
31.5.2018 18:00
Esitys päättynyt

TANSSI ITÄÄ -iltamat kokoavat luovan alan ammattilaiset ja yleisön samaan tilaan keskustelemaan ajankohtaisista aiheista ja luovista prosesseista. Jokainen ilta on ainutlaatuinen kokonaisuus, jonka sisältö määräytyy taiteilijayhteisön tarpeiden ja kiinnostuksen kohteiden mukaan.

TANSSI ITÄÄ on sekä yleisölle, että tanssi- ja taiteilijayhteisölle suunnattu leppoisa ja epävirallinen kokoontumispaikka ja keskustelufoorumi. Iltamissa paikalliset tanssi- ja esitystaiteilijat saavat tuoda esille työn alla olevia teoskohtauksia kollegoidensa ja yleisön eteen kommentoitavaksi ja keskusteltavaksi. Osallistujat voivat myös esitellä aloittamattomia teosideoitaan ja tuoda esille heille itselleen tärkeitä ajankohtaisia teemoja, ideoita, ehdotuksia. 

Kevään TANSSI ITÄÄ -iltojen vakiovieraana toimii kuopiolaisen näyttämötaiteilija Lasse Forsgrenin Kuusi puhetta -projekti. 

Kuusi puhettä -esitysprojektissa Forsrgen tutkii äänen ja ääntelyn suhdetta kehon liikkeeseen ja sitä kautta kommunikaatioon. Forsgren kutsuu tätä "kroppa puhuu" -työskentelyksi. Hän esittelee koko kevään kestävän projektin vaiheita ja tuloksia yleisölle kuudessa Puheessa, joissa "kroppa" saa kielelliseltä mieleltä puheenvuoron.

Mitä puhe on? Mikä puhuu? Jospa puhe ei olisikaan pelkkää kielellistä kommunikaatiota. Jospa puheen tarkoitus ei olisikaan ainoastaan välittää viestejä. Jos puhe ei olekaan vain ajatuksia ilmaisevien lauseiden lähettämistä ja vastaanottamista. Elämme tekstin ja tekstuaalisuuden läpäisemässä maailmassa. Viestilauseita voimme lähettää tekstimuodossa vaikkapa twiitteinä, sähköpostina, kirjeinä, sosiaalisessa mediassa. Väitän, että puhe on myös ja erityisesti jotain muuta. Kuulemme äänen, näemme puhujan, tunnemme jopa äänen värähtelyn. Tämä olisi puheen itse asia. Tarkoitanko, että elävä puhetilanne auttaa ymmärtämään viestin tarkoituksen ja merkityksen paremmin? En nyt tarkoita tätä, vaikka näin ilmeisesti myös on ja moniaistisuuden merkitys digiviestinnän aikana ymmärretään yhä paremmin. En tarkoita nyt puhetta viestimisen kontekstissa. Tarkoitan, että puheen itse asia ei olisi viesti, jonka välittymistä äänen kuuleminen, puhujan näkeminen ja tiedostetut ja tiedostamattomat eleet edesauttavat. Tarkoitan, että puheen itse asia olisi ilmaista ja jakaa kehollista kokemusta, rakentaa siltoja, kanavia, yhteyksiä olentojen välille. Tuottaa yhteistä, jaettua läsnäoloa hetkessä ja maailmassa eli ei kommunikaatiota "viestintänä" vaan latinan communis -sanan alkuperäisessä merkityksessä "jaettuna".

undefinedHaluatko esitellä omaa ideaasi tai näyttää kohtauksia valmistuvasta teoksesta?
Ilmoittaudu mukaan TANSSI ITÄÄ -illan aiheen alustajaksi!

Teokset/kohtaukset ja ideat esitetään ilman näyttämövalaistusta ja tekniiikkaa. Äänikalusto on käytössä ja erityistarpeista voidaan aina keskustella. Jos haluat esittää illassa jonkin teoksen kohtausta, esitellä ideaa tai ehdottaa keskustelunaihetta, ilmoittaudu osoitteisiin asta.elijoki@itak.fi ja tomi.paasonen@itak.fi viimeistään viikkoa ennen tapahtumaa. Lauantai 27.1. klo 18.00 (Puhe 1)
Perjantai 16.2. klo 18.00 (Puhe 2)
Sunnuntai 4.3. klo 15.00 (Puhe 3)
Lauantai 24.3. klo 18.00 (Puhe 4)
Perjantai 13.4. klo 18.00 (Puhe 5)
Torstai 31.5. klo 18.00 (Puhe 6)
Sotku-teatteri, Suokatu 42/2, Kuopio

ITAK tarjoaa illan yhteydessä pientä purtavaa ja juomista.
Vapaa pääsy!