Taiteilijan venttiili -työhyvinvointitapahtuma


undefined

Venttiilitapaamiset ovat suunnattu alueella työskenteleville eri alojen ammattitaiteilijoille. Tapaamiset tarjoavat taiteilijoille mahdollisuuden vertais- ja yksilökeskustelujen kautta käsitellä omaan ammattiin liittyviä haasteita ja hahmottaa työkaluja oman työn ja työssä jaksamisen tueksi. 

Tilaisuuden vetäjänä toimii Työterveyslaitoksen erikoistutkija, teatteritaiteen tohtori, vanhempi tutkija Pia Houni, joka on tutkinut taiteilijoita yli kahden kymmenen vuoden ajan. Vuonna 2013 ilmestyi laajempi tutkimus Taiteilijan työ, joka käsitteli erityisesti taiteilijoiden hyvinvointia. Taiteilijan työ –projektin dokumenttielokuva löytyy osoitteesta www.taiteilijantyo.fi. Toisena vetäjänä klinikoissa toimii tanssitaiteilija, tanssitaiteen maisteri Hanna Korhonen, joka myös yhdessä tanssitaitaiteen maisteri, erityisopettaja Anniina Aunolan kanssa moderoi vertaiskeskusteluja. 

Venttiili rakentuu kolmesta erilaisesta työtavasta. Perjantai aloitetaan kaikille yhteisellä osiolla, jossa luodaan katsaus taidetyöhön tutkimustiedon valossa. Tällä toisella kerralla pureudutaan erityisesti identiteetin kysymyksiin. Tämän jälkeen jatketaan ohjatuilla vertaisryhmäkeskusteluilla sekä henkilökohtaisilla klinikoilla, jotka jatkuvat toisen päivän aikana. Kaikkien osallistujien ei edellytetä osallistuvan yksityisklinikoihin, mutta toki tilaisuus henkilökohtaiseen mentorointiin kannattaa hyödyntää. Klinikalle voi tulla joko yksin tai yhdessä työparin/työryhmän kanssa.

Päivän aiemmat osiot toimivat ajatuksia herättävinä, mutta erityisesti yksityisklinikoille osallistuvien kannattaa jo etukäteen pohtia, mitkä aiheet vaikuttavat omaan työskentelyyn ja hyvinvointiin. Aiheina voi olla esimerkiksi taiteellisen työn merkityksellisyyden kokeminen, työstä palautuminen, kollegiaalisen tuen ja palautteen tarve, työn ja vapaa-ajan jaottelu, epävarmuuden kestäminen, työn suunnittelu ja järjestäminen jne.

Tässä tilaisuudessa emme käsittele rahoituksen, tiedotuksen tai markkinoinnin asioita vaan keskitymme työhyvinvointiin liittyviin kysymyksiin. Tilaisuus ja klinikat ovat osallistujille maksuttomia. 

Venttiilitapaamisia on toteutettu aiemmin Turussa, Seinäjoella, Kokkolassa ja syksyllä 2017 myös Kuopiossa. Kuopion tapahtumien järjestäjänä on Itä-Suomen tanssinaluekeskus ja sen hallinnoima Laatuhuolto-hanke, jota rahoittaa Taiteen edistämiskeskus.  AIKATAULU

Perjantai 23.2.2018
9.00-10.30 Taiteilijan työ tutkimustiedon valossa, Pia Houni TTL
10.30-10.45 Tauko ja jakautuminen pienryhmiin
10.45-12.00 Ohjatut keskustelut vertaisryhmissä
12.00-12.30 Yhteisen osion päätös
12.30-13.30 Lounastauko (omakustanteinen)
13.30-18.00 Henkilökohtaiset klinikat
// 14.00-16.00 vertaiskeskustelu I

Lauantai 24.2.2018
10.00-16.00 Henkilökohtaiset klinikat
// 14.00-16.00 vertaiskeskustelu II

Paikka: Kuopion kansalaisopisto, luokka D170 ja D169

Osallistuminen yksityisklinikoihin edellyttää osallistumista perjantain yhteiseen osioon. ILMOITTAUTUMINEN JA LISÄTIEDOT 

Ilmoittautuminen tilaisuuteen & klinikoihin osoitteeseen itak@itak.fi ma 20.2. 2018 klo 16.00 mennessä. Varaa paikkasi pian, sillä klinikkapaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Klinikoille ilmoittautuneisiin ollaan yhteydessä sähköpostitse. Yksittäisen taiteilijan kohdalla aika on 30 minuuttia ja työryhmän tai työparin kohdalla 45 minuuttia.

Ilmoittaudu halutessasi myös klinikoiden kanssa päällekäin järjestettäviin pelillisiin vertaiskeskusteluihin. Keskustelua käydään perjantaina ja lauantaina klo 14.00-16.00.

Lisätietoja Laatuhuolto-hankkeesta: eeva.eloranta@itak.fi