Ammattina nykytaiteilija/tuottaja - oman osaamisen tunnistaminen ja hyvinvointi työssä

15.11.2017 09:00
Esitys päättynyt

Vuosi sitten Kuopiossa järjestetty prekariaattipäivä saa toivotusti jatkoa. Päivän otsikko on tänä vuonna Ammattina nykytaiteilija/tuottaja – oman osaamisen tunnistaminen ja hyvinvointi työssä ja tilaisuus järjestetään 15.11. Sotku-teatterissa klo 9.00-15.00. Aamupäivän aiheina ovat taiteilijan ammattitaito ja toimiminen osuuskunnassa, iltapäivällä keskitytään taiteilijan psyykkiseen valmennukseen. Päivä on tarkoitettu jo ammatissa toimiville tai opintojen loppuvaiheessa oleville taiteilijoille ja tuottajille. Tapahtuma on maksuton ja sen järjestävät Itä-Suomen tanssin aluekeskus ja Taiteen edistämiskeskus.

Ilmoittautumiset 10.11. mennessä osoitteeseen itak@itak.fi

OHJELMA

9.00 Aamukahvit ja tervetulosanat

9.15 Krista Petäjäjärvi, Taiteen edistämiskeskus: Taiteilijan ammattitaidon erilaiset osa-alueet (skype)
Nopeasti muuttuvassa maailmassa taiteella voi olla monia erilaisia merkityksiä ja tehtäviä. Osa taiteilijan työstä tapahtuu yhdessä erilaisten yhteisöjen kanssa, heidän lähtökohdistaan käsin. Taiteilijana toimiminen uusissa ympäristöissä ei aina ole mutkatonta, vaan siinä tarvitaan paljon erilaista osaamista. Taiteilijan kompetensseista puhuu skypen välityksellä läänintaiteilija Krista Petäjäjärvi, jolla on pitkä kokemus toiminnasta performanssitaiteilijana työelämän kehittämisen ympäristöissä. Tämän lisäksi hän on opettanut ja mentoroinut eri alojen taiteilijoita, joilla on halua soveltaa osaamistaan uusiin ympäristöihin.

10:00 Minni Hirvonen, Osuuskunta Hurma: Työyhteisönä osuuskunta                                        
Miksi synnytettiin Hurma ja ketä on mukana? Mitä ollaan opittu ja mitä halutaan oppia lisää? Keneltä saatiin ja saadaan apua? Minni Hirvonen on Joensuussa työskentelevä esitystaiteilija, koulutukseltaan tanssinopettaja Turun Taideakatemiasta. Erilaiset taidehankkeet yritys-, kunta-alan ja yksityisen sektorin kentällä ovat olleet osa Hirvosen työympäristöä aina 90-luvulta saakka. Hirvonen on toiminut useissa työryhmissä taiteilijana, konsulttina ja tuottaja-markkinoijana.

10.45 Henna Leisiö, Kulttuuriosuuskunta Uulu: Luovan hulluuden voitto
Uulun ja Uulun työn esittely. Päätuotteet ja niiden kuvaus, niiden tavoitteet ja toimivat työtavat, soitinkokoelman esittely ja käyttötarkoitukset. FM etnomusikologi Henna Leisiö on työskennellyt Kulttuuriosuuskunta Uulussa sen perustamisesta 2003 alkaen. Leisiöllä on etno-osaamisen lisäksi myös klassisen laulajan koulutus, mutta suurin osa ajasta menee maailman musiikkikulttuurien ja luovuuskasvatuksen parissa. 

11.30-13.00 (omakustanteinen lounas)

13.00 Marjukka Laurola: Psyykkinen valmennus taiteilijan hyvinvoinnin tukena
Marjukka Laurola tuo esityksessään esiin psyykkisen valmennuksen näkökulman taiteilijoiden hyvinvoinnin tueksi. Teoriaa ja käytäntöä yhdistelevä esitys avaa psyykkisen valmennuksen mahdollisuuksia ja esittelee työkaluja, joita voi valjastaa käyttöön päästäkseen kohti omia (taiteellisia) tavoitteita. Esityksessä paneudutaan mm. oman ammatillisen identiteetin vahvistamiseen, psyykkisten rajoitteiden tunnistamiseen sekä vahvuuksien ja voimavarojen lisäämiseen. Marjukka Laurola on muusikkotaustan omaava työterveyspsykologi, organisaatiokonsultti ja psyykkinen valmentaja, joka on perehtynyt erityisesti taiteilijoiden ja laajemmin luovilla aloilla toimivien henkilöiden sekä kulttuuriorganisaatioiden erityiskysymyksiin.

 14.30-15.00 LoppupaneeliTAIKEN TUOTTAJAPÄIVÄ 16.11. KLO 10-15.30 KUOPIOSSA
Kuopion talouskoulu, Asemakatu 4

Perinteisen tuottajuuden rinnalle on vahvistumassa ammattikuvana taiteen ja kulttuurin asiantuntijuus eri taiteen sektoreilla ja taiteen rajapinnoilla. Mitä uusia mahdollisuuksia tuottajan ammatissa on? Erikoistuisinko taidealan vai asiakaskunnan mukaan? Mitä lisäarvoa voin tuottaa taidekentälle tai asiakkaille?

Eri taiteen rajapinnoilla toimivat tuottajat kertovat työstään, palveluistaan, asiakkuuksistaan sekä toimintansa organisaatiomuodon eduista. Puhujina päivässä ovat taidekoordinaattori Kirsi Pitkänen Jyväskylästä (taide rakennushankkeissa), kulttuurimatkailutuottaja Laura Tervo Pelkosenniemeltä, Kulttuuriosuuskunta Uulun koulutuspalvelujen johtaja Henna Leisiö Tampereelta ja kuvataiteilija-kouluttaja Päivi Saarelma Joensuusta (taide sote-sektorilla) sekä tuottaja Mervi Narinen Tuotantotiimi – Riemulla Kuopiosta.

Päivän järjestää Taiteen edistämiskeskus, lisätiedot ja ilmoittautuminen taina.laitinen@taike.fi